torsdag 29 augusti 2013

Sagomatematik


Vill tipsa er om en av mina favorit barnböcker som är "Var är min syster" av Sven Nordqvist. Han illustrerade boken innan har författade den och den vann Augustipriset för bästa barn och ungdomsbok 2008. När vi läste matematik på högskolan fick vi i uppgift att titta närmare på en barnbok som kunde användas för att stimulera barnens matematiska utveckling. Vi valde då denna underbara bok! Bilderna är helt sagolikt fantastiska:)

 I läroplanen för förskolan (Lpfö 98) står det bland annat att verksamheten skall sträva efter att barnen utvecklar " sin förmåga att upptäcka och använda matematik i meningsfulla sammanhang" och "sin förståelse för grundläggande egenskaper i begreppen tal, mätning, och form samt sin egen förmåga att orientera sig i tid och rum ". Genom att arbeta med denna boken i barngruppen ser jag många möjligheter att integrera många av läroplanens mål och intentioner genom en rolig och fantasirik arbetsmetod som är direkt kopplad till barnens intressen och erfarenhetsvärld. Jag ser bara möjligheter i att låta barnen använda sina tankar, kreativitet och fantasi som inspiratiotn till lärande.
Några centrala delar enligt mig;
Språkutvecklande (samtal, reflektion, återkoppling, hypoteser, egna berättelser, fantasi)
Matematiska aspekter som man kan beröra: lång - kort, former, antal, problemlösning
Skapande - måla av - kreativitet





Två bilder från boken:) Visst är bilderna härliga:)
(Bilderna är tagna från google)

onsdag 28 augusti 2013

Material till byggen

Hej på er:) Tusen tack till alla er som tittar in här. Det är väldigt kul att så många hittat hit! Jag hoppas kunna inspirera er och ni får gärna höra av er om ni har frågor eller om ni är intresserade av till exempel mallar till material.  

Vill passa på att visa detta härliga material från vår bygghörna på torget. Dessa tjockare papprör har vi bland annat fått från tygaffärer. Min kära kollega har sedan sågat dem i olika storlekar. För att göra dem extra kreativa och spännande har vi klätt in dem med tapeter som föreställer tegel. Dem blev väldigt fina och uppskattade av barnen! Dessutom är det återanvändningsmaterial hela vägen vilket gör materialet miljövänligt :)


lördag 24 augusti 2013

Sortering och färg

Här är en ny aktivitet där barnen får sortera och öva på grundfärgerna. Det enda som behövs är en bit frigolit, piprensare och nabbipärlor. Väldigt enkelt att göra då man oftast redan har detta material på sin förskola:) Den var väldigt intressant för barnen när jag tog fram den i veckan och de får dessutom öva sin finmotoriska färdighet när de trär på pärlorna:)



tisdag 20 augusti 2013

Sinneslådor

Jag älskar aktiviteter som stimulerar barns sinnen. Vi har länge funderat på kreativa aktiviteter som kan intressera barnen under en längre stund. Köttfärstråg passar utmärkt som små lådor man kan fylla med olika material och innehåll. Jag anser att sinneslek ger barnen något nytt och spännande att utforska och hjälper barn att förstå hur olika föremål känns och fungerar. Det är också en aktivitet som skapar lugn och det är nästan som en avslappningsstund för barnet. I det stora hela får barnen möjlighet att uppleva för att skapa förståelse för sin egen omvärld.
 
Ett exempel på detta kan vara att vi vuxna vet precis hur det känns att bita i en sur citron. Men ett barn kanske aldrig har upplevt detta förut och världen är en ny och fascinerande plats för ett litet barn:)
 
Tanken är att ha dem som "sitta vid bordet aktivitet" som vi kan ta fram när barnen frågar.

 
Här har vi gort en miniplantering med konstgjorda blommor, guldsand, och små mosaikstenar.
 
 
 
Ett sagoliknande vinterlandskap med "ploglastbilar" ;)

En liten stad

En dag bestämde jag och två pojkar oss för att bygga en stad till våra gubbar och bilar. Vi använde oss av vårt lilla bord för att kunna bygga upp miljön. Det blev en skog, en motorväg, hus i lika storlekar, en äng och ett högt torn. Vi använde oss bland annat av en grön liten matta, konstgjorda växter, träklossar i olika färger, ett underlägg och pärlor som ser ut som blommor. Det var ett roligt projekt och pojkarna hade en lång och härlig lekstund tillsammans. När barnen själva skapar och bygger upp sin lekmijö anser jag att de är mer rädda om den och det nästan lyser av stolthet i ögonen på dem:)
 


torsdag 15 augusti 2013

Länktips


Jag tänkte dela med mig av fler hemsidor som ger mig massvis med inspiration och som hjälper mig i mitt arbete tillsammans med barnen.

http://kreativvaggeryd.blogspot.se/

Ett kreativt återanvändningscenter "ett projekt som handlar om att samla rest och spillmaterial från företag" "Restprodukter som de tänkt slänga kan användas för att utmana barnens kreativitet och experimentlust"."Återanvändningscentralens lokaler ska inte bara vara en förvaringsplats för material utan även vara en plats för inspiration och erfarenhetsutbyte över hur materialet kan användas. "

"Skräp är det som återstår när fantasin har tagit slut!"

Jag själv är väldigt intresserad av detta koncept och ser bara fördelar med att verkligen utmana barnens kreativitet och fantasiförmåga. På förskolan vill jag erbjuda barnen sådant som de inte har hemma.. och ge dem något extra.. något nytt:) Det är underbart att se barn skapa! Gå gärna in på denna bloggen och få massvis med härlig inspiration! :)


http://www.skapligtenkelt.se/

Skapligt enkelt är en härlig blogg med kreativa idéer för stora och små. Jag älskar den.. tror ni skulle göra det också:)


http://iktsidan.com/

Tips och vägledning inom allt som har med IKT att göra. Tove Andersson tror på Lust, Motivation och Lärande. Hon "brinner för iKT, utbildning och framtid men framförallt försöker hon hitta smarta verktyg för att underlätta det digitala samhället för våra barn, unga och även alla fantastiska pedagoger"


http://www.dockmormor.se/

Detta är nog en hemsida som de flesta pedagoger inom förskolan känner till. Gun har varit verksam i 30 år inom förskolans värld och har många erfarenheter och även material som hon vill dela med sig av. Jag fullkomligt älskar denna sidan. Den har väglett mig i utvecklingen av min yrkesroll. Ett tips är att spana in tankarna under Tips och Idéer. Mycket läsvärt och tänkvärt:)


http://www.barnbibblan.se/

Språk. Sagor. Sånger. Boktips. Rim


http://www.ungafakta.se/

Detta är en sajt för nyfikna och här finns det fakta om det mesta inom naturvetenskap och teknik. Jag tror att många av er precis som jag är vana vid att få en del kluriga frågor av barnen ibland och visst är det så att man inte kan allt. Kanske hittar du svaret här:)

tisdag 13 augusti 2013

Med fantasins hjälp..

.. kan man enkelt göra ett kök att leka vid i sandlådan. Allt som behövs är två däck och en bräda:) Oj vilket bakande det blev och det bjöds på många goda kakor:) Det behöver inte vara svårare än så och barnen får möjlighet att leva sig djupare in i fantasins värld.

Vill även passa på att säga tack till alla er som tittar in här! Det härliga med att blogga är ju faktiskt att kunna nätverka pedagoger emellan, utbyta ideér och inspirera varandra:)


måndag 12 augusti 2013

En sommaräng

Idag efter frukost började jag och några barn med ett projekt. När vi var i bygghörnan bestämde vi oss för att göra en fin sommaräng till familjerna som bor hos oss. Ett kreativt skapande började! Vi  använde oss av en grön ryamatta som ser precis ut som en riktigt gräsmatta. Därefter tog vi fram material såsom konstgjorda växter, blommor och pärlor som barnen fritt fick placera ut. Det blev som ett vackert konstverk! :) Väldigt trevligt att titta på:) När vi var färdiga började barnen genast att leka rollekar där björnfamiljen och apfamiljen hade en trevlig picknick i gräset:)
 
Detta tycker jag är ett bra sätt för barnen att skapa och bygga upp sin egna lärmiljö och de får dessutom använda sin kreativitet och fantasi till fullo! För de har ju faktiskt oändligt av den varan:)
 


 

Samarbete med köket och odlingslådor

På vår förskola har vi ett nära samarbete och god kommunikation med vår underbara kock. Hon har en passion för matlagning och tror på och eftersträvar att barn ska äta bra och näringsrik mat som i största möjliga utsträckning är lagad från grunden. Tillsammans har vi odlat för att kunna använda råvarorna till matlagningen men också för att barnen ska kunna vara med och se hela perspektivet från frön till matbordet:) Hon har dessutom nyligen vunnit ett kvalitétspris för sitt arbete!


I våra odlingslådor finns bland annat:
Rabarber, mynta, gräslök, persilja, oregano, citronmellis, persilja, ruccola, dill, rädisor, krasse, vaxbönor, ärtor, ätliga blommor och sockerärtor.